artikel van vilt.be

17-10-2014 00:02

Dwangsom noopt lokale overheden tot herstel buurtwegen

 

Eind augustus veroordeelde de vrederechter van Leuven de gemeente Lubbeek tot het openstellen van 46 (delen van) buurtwegen op haar grondgebied. Dat ontlokte burgemeester Freddy Vranckx in Het Laatste Nieuws felle kritiek aan het adres van de eiser. De vzw Trage Wegen die zich inzet voor het behoud en herstel van buurt- en veldwegen, vraagt dat gemeenten juist werk zouden maken van kwalitatieve trage verbindingen.

"Buurtwegen zijn openbare wegen en net als voor andere wegen geldt er een publiek recht van doorgang", legt Hanne Van Herck van de vzw Trage Wegen uit. Ook al zijn buurtwegen vaak niet geschikt voor gemotoriseerd verkeer, toch is de gemeente als wegbeheerder verplicht om dergelijke 'trage wegen' te onderhouden om het publiek recht van doorgang te vrijwaren. Gebeurt dit niet, dan kunnen burgers dit desnoods aankaarten bij de rechtbank.

"De gemeente weigerde jarenlang haar taak als wegbeheerder uit te voeren. Het geld dat de gemeente Lubbeek door te procederen aan advocaten en landmeters spendeerde, had beter besteed kunnen worden", klinkt het bij de vzw Trage Wegen. Trage Wegen vzw betreurt ook dat burgemeester Vranckx suggereert dat deze zaak er kwam omdat de eiser uit is op grote sommen geld.

"De dwangsommen die in een eerder vonnis werden vastgesteld na beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg, moeten uiteraard alleen betaald worden wanneer de gemeente Lubbeek het vonnis niet uitvoert. Wij raden de gemeente aan om alles in het werk te stellen om deze sommen niet te moeten betalen", aldus Van Herck. In het nieuwe vonnis van de vredegerecht van Leuven, besloot de rechter overigens dat een dwangsom voorbarig is, gegeven de verwachting dat de gemeente haar verplichtingen zal nakomen.

Trage Wegen vzw grijpt de moeilijkheden in Lubbeek aan om er op te wijzen dat het ook anders kan. "In Holsbeek, de woonplaats van Marc Van Damme, wordt intussen (na een jarenlang juridisch dispuut met Van Damme, nvdr) werk gemaakt van één van de mooiste en dichtste netwerken aan trage wegen in Vlaanderen", zegt Van Herck. "Tientallen gemeenten in Vlaanderen maken op dit moment werk van een inventaris voor trage wegen en een actieplan. Zij kiezen ervoor om samen met hun inwoners werk te maken van kwalitatieve trage verbindingen en dat tot grote tevredenheid van schoolgaande kinderen, wandelaars en fietsers", aldus Van Herck.

Meer info: vonnis vredegerecht Leuven

Bron: Politics.be

Beeld: Trage Wegen vzw

BRON: https://www.vilt.be/Dwangsom_noopt_lokale_overheden_tot_herstel_buurtwegen

 

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode